top of page

OVER MINDFULNESS.
 

WAT IS MINDFULNESS? 
 

Wat is mindfulness

OORSPRONG VAN MINDFULNESS

Mindfulness is een training van de geest die meer dan 2500 jaar geleden in het Boeddhisme is ontstaan. In de late jaren ’70 introduceerde dr. Jon Kabat-Zinn, een hoogleraar aan de University of Massachusetts Medical School, de 8-weekse Mindfulness Based Stress Reduction Training (MBSR). Een geprotocolleerd seculier mindfulness programma zonder spiritualiteit of religie. De training was in eerste instantie bedoeld voor uitbehandelde patienten in de zorg. Zij bleken er zo'n baat bij te hebben dat het MBSR-programma ondertussen bij uiteenlopende vraagstukken wereldwijd wordt ingezet. Mindfulness wordt gezien als een revolutie die welzijn duurzaam zal bevorderen. MBSR-training is het meest erkende en wetenschappelijk gevalideerde mindfulness programma. Mindful State geeft individuele mindfulness training en mindfulness in groepsverband volgens deze officiële standaard en hanteert hoge kwaliteitseisen. 
 

TRAINING IN OPMERKZAAMHEID & HOUDINGSKWALITEIT

Mindfulness (Heartfulness) kent diverse definities. Het is een training waarin twee belangrijke vaardigheden worden ontwikkeld voor onze mentale en sociale gezondheid. Opmerkzaamheid en houdingskwaliteit. Ten eerste, leer je opmerkzamer te worden van het hier-en-nu. Ten tweede, ontwikkel je belangrijke houdingskwaliteiten, zoals compassie, mildheid, acceptatie, niet oordelen en openheid van geest. Door uitdagingen, gedrag, stress, pijn, lastige gedachten of emoties vanuit meer bewustzijn en deze houdingskwaliteiten tegemoet te treden, kan je gezondere keuzes maken voor jouw welzijn en ingesleten patronen doorbreken. 
 

ZIJN IN HET HIER-EN-NU

We zijn druk. Staan in onze snelle wereld vaak op de automatische piloot. Uitdagingen en tegenslagen komen op ons pad. We streven van alles na en vele prikkels komen op ons af. Niet zo vreemd dat onze doe-modus, onze hersenen kan overprikkelen. Mindfulness stuurt je naar een switch in bewustzijn: van doen naar zijn in het hier-en-nu.  Je leert deze twee standen herkennen, zodat je jezelf tijdig naar de zijn-modus kan sturen voor herstel van stress. We leren aanwezig te zijn in het hier-en-nu met meditatie oefeningen. Je zal dan ervaren dat je geest allesbehalve stil en in het hier-en-nu is. Het ene moment droom je over een vakantie onder de palmboom. Het andere moment nemen pieker, sombere of angstige gedachten de overhand. Erg vermoeiend hoor allemaal die drukte in je hoofd! Je leert je hersenen te sturen naar rust en kalmte. Jij krijgt weer de touwtjes in handen!
 

Mindfulness en mediteren voor geluk, minder stress en rust

Happiness is a butterfly, which when pursued, is always just beyond your grasp, but which, if you will sit down quietly, may alight upon you.

Nathaniel Hawthorne

NIEUWSGIERIGE ONDERZOEKER

Als een nieuwsgierige wetenschapper ga je tijdens de MBSR-training jouw gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties onderzoeken. Iets wat waarschijnlijk nieuw voor je is maar wel zo leerzaam! Je krijgt meer zelfkennis en zelfcontrole. Het leren van deze vaardigheid geeft een grotere bewuste controle over ons gedrag en dat verandert alles! Als kers op de taart versterkt dit proces ook ons sociaal emotionele welzijn en relaties.  
 

VOOR WIE IS MINDFULNESS?

Voor wie is mindfulness?

ALGEMEEN

Mindfulness is geschikt voor iedereen! Iedereen van elke leeftijd met klachten óf zonder is welkom. Elk individu kan er baat bij hebben. Mindfulness zorgt namelijk voor een hogere kwaliteit van leven en brengt duurzame positieve veranderingen teweeg ter bevordering van een gezonde levensstijl!

SPECIFIEKE THEMA'S

Zijn er specifieke vraagstukken waar je mee aan de slag wilt? Mindfulness Based Stress Reduction Training (MBSR) wordt bij diverse thema’s ingezet:
 

 • Spanning, stress, werkdruk en burn-out

 • Sombere gedachten, piekeren, angst, slaapproblemen

 • Omgaan met pijn en ziekte

 • Versterken van concentratievermogen 

 • Versterken van sociale vaardigheden en emotionele intelligentie
   

WANNEER GEEN MINDFULNESS?

Soms is de mindfulness training niet geschikt. Vandaar dat het belangrijk is om altijd een kennismakingsgesprek met je trainer te hebben. Dit is een vast en belangrijk onderdeel van een MBSR-training. Heb je zware (acute) mentale problemen dan wordt de training afgeraden. We spreken dan van een contra-indicatie. Ook kan het moment simpelweg niet geschikt zijn, omdat je geen tijd hebt om met mindfulness aan de slag te gaan. Des te meer je oefent, des te meer profijt je er namelijk van zal hebben. Twijfel je nog of mindfulness training wel of niet geschikt is? Aarzel niet om contact op te nemen met mindfulness trainer Marianne Smit.
 

WETENSCHAP & EFFECTEN
 

Wetenschap & effecten

VEEL MINDFULNESS ONDERZOEK

Veel wetenschappelijk onderzoek wordt wereldwijd verricht naar de effecten van mindfulness. De Mindfulness Based Stress Reduction Training is het meest onderzochte en erkende mindfulness programma. Vooral in de Verenigde Staten en Groot-Brittanië zijn kwalitatieve onderzoeken gedaan. Ook gerenommeerde Universiteiten zoals Stanford, Oxford, Greater Good Science Center, Harvard en het Center for Investigating Healthy Minds verrichten interessant en baanbrekend werk.
 

EFFECTEN VAN MINDFULNESS

Wetenschappelijk onderzoek naar mindfulness heeft de afgelopen 20 jaar een enorme vlucht genomen. Veel verschillende aspecten van mentale, fysieke en sociale gezondheid zijn onder de loep genomen. Veel onderzochte effecten en positieve resultaten van de MBSR-training:

 • Hogere kwaliteit van leven

 • Regulering en vermindering stress

 • Regulering en vermindering angstige, negatieve, sombere gedachten en gevoelens

 • Verbetering kwaliteit van slaap

 • Beter omgaan met ziekte en pijn

 • Ontwikkeling positieve gevoelens en pro-sociaal gedrag, zoals compassie voor jezelf en anderen
   

WETENSCHAP PAGINA

Op onze Wetenschap pagina vind je diverse wetenschappelijke studies, meta-analyses en (kritische) evaluaties. Mindful State houdt zich voortdurend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en onderzoek over mindfulness, het brein en welzijn. De diensten van Mindful State zijn gebaseerd op kwalitatief onderzoek en vertaald naar de praktijk. 

 

VIDEO'S

Video's

Alle video's

Alle video's

Alle video's
Video zoeken...
Why Mindfulness Is a Superpower: An Animation

Why Mindfulness Is a Superpower: An Animation

02:38
Video afspelen
Mindfulness Dissolves Thoughts — Attention Is What’s Left Over, with Jon Kabat-Zinn | Big Think

Mindfulness Dissolves Thoughts — Attention Is What’s Left Over, with Jon Kabat-Zinn | Big Think

05:29
Video afspelen
Jon Kabat-Zinn Mindfulness is Compassion

Jon Kabat-Zinn Mindfulness is Compassion

14:01
Video afspelen
Meditation 101 - Learn How to Meditate in Our Beginner's Guide Animation

Meditation 101 - Learn How to Meditate in Our Beginner's Guide Animation

02:01
Video afspelen
bottom of page